Untitled Document

1. General


Mi ćemo samo obrađivati vaše lične podatke u skladu sa važećim zakonima o privatnosti. Sledeća politika privatnosti će vas informisati o tipu, obimu i svrsi sakupljanja, obrade i korištenja ličnih podataka od FINADPRO Poslovno Savetovanje.


Kontakt informacije


FINADPRO Poslovno Savetovanje

Trg Mladenaca 5

Novi Sad

Srbija

+381 21 3825866

Office@finad.pro


2. Službenik za zaštitu podataka


Imenovali smo našeg službenika za zaštitu podataka i možete ga kontaktirati na: Trg Mladenaca 5, 21000 Novi Sad ili office@finad.pro


Korišćenje podataka


Prikupljeni podaci

Za informacije o prikupljenim podacima, svrhu obrade podataka, primaoca podataka i prenosa podataka u treće zemlje, pogledajte odgovarajući odeljak politike privatnosti:

- informacije o uslugama FINADPRO Poslovno Savetovanje (4)

- informacije o veb stranici FINADPRO Poslovno Savetovanje (5)


Legitimni interesi


Prilikom obrade vaših podataka sledimo sledeće legitimne interese:

- prikazivanje relevantnih reklama korisniku

- poboljšanje naše usluge

- zaštita od zlostavljanja

- statistika


Trajanje skladištenja


Mi ćemo čuvati vaše podatke sve dok vaše interesovanje za brisanje ili anonimizovanje ne prevladava.

Mi zadržavamo Vaše lične informacije koliko god je to potrebno za pružanje usluga vama i drugima, kao i da se pridržavamo naših zakonskih obaveza. Ako više ne želite da koristimo vaše lične informacije ili da vam pružimo usluge, možete zatražiti da obrišemo vaše lične podatke i da zatvorimo vaš nalog. Imajte u vidu da ako zatražite brisanje vaših ličnih podataka, zadržaćemo informacije od izbrisanih naloga kao što je potrebno za naše legitimne poslovne interese, da se pridržavamo zakona, sprečimo prevare, prikupljamo takse, rešavamo sporove, rešavamo probleme, pomažemo istraživanjima, uslove korišćenja i preduzimanje drugih radnji dozvoljenih zakonom. Informacije koje zadržavamo će se raditi u skladu sa ovom Politikom privatnosti.


Prava pogođenog korisnika

Ako imate nalog na ovoj stranici ili ste ostavili komentare, možete zatražiti da dobijete izvezenu datoteku ličnih podataka koje imamo o vama, uključujući i sve podatke koje ste nam dali. Možete takođe zatražiti da obrišemo sve lične podatke koje imamo o vama. Ovo ne uključuje nikakve podatke koje smo dužni držati u administrativne, pravne ili sigurnosne svrhe.

Imate pravo - pod određenim uslovima:

• da zatraže informacije o obradi podataka,

• da ispravite svoje podatke,

• da obrišete ili blokirate podatke,

• da ograničite obradu,

• da se protivite procesiranju vaših podataka,

• da primite vaše podatke u prenosivom formatu i da ga prenesete trećoj strani,

• da oduzmete vašu saglasnost za obradu vaših podataka za budućnost i

• da se žalite nadležnom nadzornom organu o bilo kojoj neprihvatljivoj obradi podataka.

Možete postavljati pitanja, na primer, putem sledeće e-adrese: office@finad.pro


Zahtev ili obaveza dostavljanja podataka

U meri u kojoj ovo nije izričito navedeno tokom sakupljanja, pružanje podataka nije neophodno ili obavezno.


4. Informacije o uslugama FINADPRO Poslovno Savetovanje

Mi koristimo usluge FINADPRO Poslovno Savetovanje za sprovođenje ciljanih kampanja, koji su dizajnirane da prikazuju reklame koje su relevantne za vas. Sledeće dodatne informacije važe za ove usluge:


Prikupljeni podaci

Sakupljamo i obrađujemo sledeće lične podatke o vama:

Kolačići sa pseudonimnim identifikatorima

Kolačići su mali tekstualni fajlovi koji se čuvaju na vašem računaru. Upoznaju vas dok pretražujete internet.

Datoteke sa beleškama

Kada posetite našu web lokaciju, podaci o vašem računaru i vašem pristupu lokaciji se čuvaju.

Informacije o lokaciji (sa preciznošću vašeg poštanskog broja)


Svrha

Obrađujemo vaše podatke u sledeće svrhe:

• prikazivanje relevantnih reklama korisniku (ciljano oglašavanje)

• statistika


Izvori podataka i primaoci podataka

Dobijamo podatke od vas (uključujući i putem uređaja koji koristite) preko operatora online platformi na kojima se koriste naše usluge.

Prilikom obrade vaših podataka sarađujemo sa sledećim provajderima usluga koji takođe imaju pristup vašim podacima:


Google

Ako je potrebno, FINADPRO Poslovno Savetovanje se oslanja na personalizovano oglašavanje od Google-a za isporuku reklamnog materijala. Prema tome, sledeća politika privatnosti je takođe deo ovih uslova: https://support.google.com/ads/answer/2662922?hl=en

Da se ne slažete sa korišćenjem usluga Google-a, pratite uputstva na gore navedenoj stranici.


Odustati

Štitimo vašu privatnost veoma ozbiljno i vodimo računa da se pridržavamo važećih propisa o zaštiti podataka. Reklamni materijal iz ciljanih kampanja oglašavamo simbolom kako bi krajnjim kupcima pružili jednostavan način informisanja o oglašavanju i ponovnom izboru zasnovanom na ponašanju.

Ne želite da vidite ciljane oglase uopšte? Na ovoj stranici uvek imate mogućnost da informišete naš sistem da se vaši anonimni statistički podaci ne bi trebali koristiti za kontrolu ekrana. Više informacija možete pronaći ovde.


5. Informacije o veb stranici FINADPRO Poslovno Savetovanje

Ove informacije se odnose samo na našu veb stranicu na www.finnapro.com. Ako ste preusmereni na druge stranice preko linkova na našim stranicama, molimo Vas da se informišete o tome o odgovarajućem rukovanju vašim podacima.


Koje lične podatke sakupljamo i zašto ih sakupljamo

Komentari

Kada posetioci ostavljaju komentare na sajtu, prikupljamo podatke prikazane u obrascu za komentare, a takođe i IP adresu posetioca i niz korisnika korisničkog agenta za pomoć pri otkrivanju spama.


Anonimni niz koji je kreiran sa vaše e-adrese (takođe nazvan je hash) može se pružiti Gravatar servisu da biste videli da li ga koristite. Politika privatnosti Gravatar servisa dostupna je ovde: https://automattic.com/privacy/. Nakon odobrenja vašeg komentara, vaša slika profila je vidljiva javnosti u kontekstu vašeg komentara.


Mediji

Ako postavljate slike na web lokaciju, trebalo bi da izbegnete učitavanje slika pomoću ugrađenih podataka o lokaciji (EKSIF GPS). Posetioci web sajta mogu preuzeti i izvući podatke o lokaciji iz slika na web stranici.


Kontakt forma

Ako koristite naš kontaktni obrazac da nam pošaljete poruku, mi ćemo koristiti informacije u obrascu samo da bi odgovorili na pitanje i kontaktirali vas u vezi sa vašim upitima. Informacije koje pružate preko našeg kontakt formulara neće se obrađivati na bilo koji drugi način i samo će se koristiti za komunikaciju u vezi sa vašim pitanjima.


Ugrađeni sadržaj sa drugih web stranica

Članci na ovoj veb lokaciji mogu uključivati ugrađeni sadržaj (npr. Video zapise, slike, članke, itd.). Ugrađeni sadržaj sa drugih web stranica se ponaša na isti način kao i da je posetilac posetio drugu web lokaciju.


Ovi web sajtovi mogu prikupljati podatke o vama, koristiti kolačiće, ugrađivati dodatna praćenja treće strane i nadgledati svoju interakciju sa tim ugrađenim sadržajem, uključujući praćenje interakcije sa ugrađenim sadržajem ako imate nalog i prijavljeni ste na toj web lokaciji.


Upotreba vaših podataka

Pratimo princip ekonomičnosti podataka, tj. svi prikupljeni podaci su nam potrebni za ispunjavanje odgovarajuće svrhe. Ne postoji druga upotreba izvan ovoga.


Vaši lični podaci neće biti preneti trećim licima bez vaše izričite saglasnosti ili bez pravne osnove. Nakon završetka obrade, vaši podaci će biti izbrisani. Ukoliko postoje obaveze čuvanja ili rizici u vezi sa naknadnim zadacima za pružanje dokaza, podaci će biti blokirani za dalju upotrebu. Nakon isteka poreskih propisa i propisa o trgovinskom pravu, ovi podaci će biti izbrisani osim ako ste izričito pristali na njegovu daljnju upotrebu.


Izvori podataka

Dobijamo podatke od vas (uključujući i preko uređaja koje koristite).


Prenos podataka u treće zemlje

Podaci se prenose na treće zemlje izvan Evropske unije. To se radi na osnovu zakonski propisanih ugovornih propisa koji imaju za cilj osiguranje adekvatne zaštite vaših podataka i na koje se možete konsultovati na zahtev.


Datoteke sa beleškama

Kada posetite web lokaciju, prvo se čuvaju sledeći podaci: vaša IP adresa (isključivo za zaštitu naših sistema), udaljeni host, prenosi podataka, stranica za upućivanje, kao i datum i vreme. Pored toga, čuvaćemo korisničko sredstvo, pregledač i operativni sistem, u cilju optimizacije.

Obrada se vrši isključivo za zaštitu naših sistema (izbegavanje zloupotreba), za potrebe statističke analize i za optimizaciju naših usluga i web stranica. Ne izvršavamo personalizovano vrednovanje bez vaše prethodne saglasnosti.


Informacije o kolačićima

Koristimo kolačiće kako bi optimizovali našu web stranicu. Ovo su male tekstualne datoteke koje se čuvaju na vašem računaru. Ovi kolačići se brišu nakon zatvaranja pretraživača. Ostali kolačići ostaju na vašem računaru (dugotrajni kolačići) i prepoznaju ga sledeći put kada posetite. Ovo će nam omogućiti da vam pružimo bolji pristup na našem sajtu.


Možete sprečiti skladištenje kolačića tako što izaberete "blok cookie" u podešavanjima pretraživača. Međutim, ovo može ograničiti funkcionalnost naših usluga.


Više informacija o tome kako mi koristimo kolačiće, web beacons i slične tehnologije ovdje pogledajte našu politiku kolačića i za više opštih informacija o kolačićima, pogledajte http://www.allaboutcookies.org.


Kada posetite naše sajtove, postoje određene informacije koje su zabeležene koje su uglavnom anonimne informacije i ne otkrivaju vaš identitet. Ako ste prijavljeni na svoj nalog, neke od ovih informacija mogu biti povezane sa vašim nalogom. Govorimo o sledećim vrstama detalja:

• vaša IP adresa ili IP adresa proxy servera;

• ime domena koje ste tražili;

• naziv vašeg provajdera interneta ponekad je uhvaćen u zavisnosti od konfiguracije vaše ISP veze;

• datum i vreme vaše posete web lokaciji;

• dužini vaše sesije;

• stranice na koje ste pristupili;

• broj puta kada ste pristupili našem sajtu u roku od mesec dana;

• URL adresi datoteke koju ste pogledali i informacije koje se odnose na njega;

• web lokacija koja vas je uputila na naše sajtove; i

• operativni sistem koji vaš računar koristi.


Povremeno ćemo koristiti kompanije za reklamiranje trećih lica da prikazuju oglase na osnovu prethodnih poseta našim sajtovima. Na primer, ako posećujete naše stranice, možete kasnije videti dodatak za naše proizvode i usluge kada posjetite različite stranice. Pročitajte više o vašim opcijama u našoj politici kolačića.


Ako ostavite komentar na našoj stranici, možete se odlučiti da sačuvate svoje ime, adresu e-pošte i web lokaciju u kolačićima. Ovo je za vašu pogodnost, tako da ne morate ponovo popuniti svoje podatke kada ostavite novi komentar. Ovi kolačići će trajati godinu dana.


Ako imate nalog i prijavite se na ovu stranicu, postavićemo privremeni kolačić da utvrdimo da li vaš pretraživač prihvata kolačiće. Ovaj kolačić ne sadrži lične podatke i odbacuje se kada zatvorite pregledač.


Kada se prijavite, postavićemo i nekoliko kolačića da sačuvate svoje podatke za prijavljivanje i svoje prikaze na ekranu. Prijavljeni kolačići traju dva dana, a opcije ekrana kolačića traju godinu dana. Ako odaberete "Zapamti me", vaše korisničko ime će trajati dve nedelje. Ako se odjavite iz svog naloga, kolačići za prijavljivanje će biti uklonjeni.


Ako uređujete ili objavljujete članak, dodatni kolačić će biti sačuvan u vašem pregledaču. Ovaj kolačić ne sadrži lične podatke i jednostavno označava identifikacioni broj članka koji ste upravo izmenili. Ističe se posle 1 dana.


Newsletter

Ova web stranica nudi elektronski bilten na koji se možete dobrovoljno prijaviti i odjaviti u bilo koje vreme. Vaša e-adresa će se koristiti isključivo za slanje e-pošte, u vezi sa našim proizvodima, uslugama i svim promenama koje smo napravili za naše usluge koje se vas mogu smatrati. Ni vaša e-adresa ni vaš identitet neće biti prodati, dati u zakup, iznajmiti ili otkriti pojedincima.


Mi koristimo MailChimp usluge za slanje naših biltena, stoga, sledeća politika privatnosti je takođe deo ovih uslova: https://mailchimp.com/legal/privacy/.


6. Primaoci podataka

Google Analytics

Ova web lokacija koristi Google analitiku, uslugu web analitike koju pruža Google Inc. ("Google"). Google analitika koristi takozvane "kolačiće", tekstualne datoteke koje se čuvaju na vašem računaru i omogućavaju analizu vaše upotrebe web lokacije. Informacije koje generiše kolačić o vašoj upotrebi ove web lokacije (uključujući i vašu IP adresu) će se preneti na Google server u Sjedinjenim Državama i tamo se čuvati. Google će koristiti ove informacije da proceni vašu upotrebu web stranice, da sastavlja izveštaje o aktivnostima web stranice za operatere web stranica i da pruži druge usluge vezane za aktivnosti web stranice i korišćenje interneta. Google može preneti ove informacije i na treće strane ako to zahteva zakon ili ako treća lica obrađuju ove podatke u ime Google-a. Google neće povezivati vašu IP adresu sa bilo kojim drugim Google podacima pod bilo kojim okolnostima. Možete da sprečite instalaciju kolačića tako što ćete podesiti softver pretraživača shodno tome; međutim, želeli bismo da istaknemo da u ovom slučaju možda nećete moći da koristite sve funkcije ove web stranice u punom stepenu. Koristeći ovu web stranicu, slažete se sa obradom podataka koje ste prikupili o vama od strane Google-a na način i za gore opisanu svrhu. Možete se usprotiviti prikupljanju i korištenju vaše IP adrese od strane Google analitike u bilo koje vreme sa efektom za budućnost. Dodatne informacije možete pronaći na: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en


Ova web lokacija koristi Google analitiku s dodatkom "anonimizeIP ()", tako da se IP adrese obrađuju samo u skraćenom obliku kako bi se isključile direktne reference.


Facebook

Takođe možemo koristiti komunikacijske alate sa društvene mreže na Facebooku, posebno sa Product Website Publikacije kupaca. Ovaj proizvod generiše nepovratnu, ne-ličnu kontrolnu (vrednu vrednost) od vaših podataka o korištenju koje se mogu dostaviti Facebooku za potrebe analize i marketinga u Sjedinjenim Državama. Za više informacija o svrsi i obimu prikupljanja podataka i daljoj obradi i korišćenju podataka od strane Facebook-a, kao i o vašim preferencama privatnosti, molimo vas pogledajte u Politici privatnosti Facebook-a koja se može naći na www.facebook.com/ads/website_custom_audiences/ i www.facebook.com/privacy/explanation


Ako želite da se protivite korišćenju korisničkih posetilaca na Facebook sajtu, možete to učiniti na www.facebook.com/ads/website_custom_audiences/. Za više informacija, molimo posetite web lokaciju EDAA http://youronlinechoices.eu/.


Komentari posetilaca mogu se proveriti putem automatske usluge za otkrivanje spama.


Ako ste korisnik ili posetilac u Evropskom ekonomskom prostoru, ova prava se odnose i na vas:

Za potrebe važećeg zakona EU o zaštiti podataka (uključujući i Uredbu o opštoj zaštiti podataka 2016/679 ("GDPR"), mi smo 'kontrolor podataka' vaših ličnih podataka.


Datum ove politike privatnosti je 25. maj 2018.


Zadržavamo pravo promene ove deklaracije o zaštiti podataka u bilo koje vreme sa efektom za budućnost.


S vremena na vreme ćemo morati da promenimo ovu politiku da bismo bili sigurni da ostaje aktuelna sa najnovijim zakonskim zahtevima i svim promenama u našim praksama upravljanja privatnošću.


Kad promenimo smernicu, obavezno ćemo vas obavestiti o takvim promenama, gde je to potrebno. Kopija najnovije verzije ove politike uvek će biti dostupna na ovoj stranici.

Zdravo, mi smo FINADPRO Poslovno Savetovanje. Verovatno ste ovde zato što ste zainteresovani da saznate više o tome kako koristimo kolačiće, web beacons i druge slične tehnologije. Kao deo naše posvećenosti održavanju visokog standarda transparentnosti u našoj Politici privatnosti, napravili smo ovaj vodič za objašnjenje tehnologija praćenja koje koristimo na našim web stranicama.:

Samo da budemo jasni, naši sajtovi uključuju sve one koji su u našem vlasništvu i upravljaju pod imenom FINADPRO Poslovno Savetovanje kao što je www.finad.pro.


Šta su kolačići, web beacons i slične tehnologije?


Tipično, postoje dve vrste tehnologija praćenja koje možemo koristiti na našim sajtovima:

Kolačići: ovo nije vrsta koju jedete, zapravo su mala datoteka sa podacima koja je poslata sa servera na vaš web pregledač ili mobilni uređaj koji je sačuvan u kešu ili mobilnom uređaju pregledača. Postoje načini kontrole vaših kolačića i podešavanja da li želite da prihvatite ili odbacite kolačiće (pogledajte koje su vaše opcije ispod).

Jasni gifovi, web beacons, web bugovi: Ovo su sitne grafike sa jedinstvenim identifikatorom sličnim u funkciji kolačića, a koriste se za praćenje kretanja web korisnika između stranica i web stranica. Za razliku od kolačića koji se keširaju na računaru korisnika, jasni gifovi, web beacons i web bugovi su nevidljivo ugrađeni na web stranice i veličine jednog piksela.

Te tehnologije za praćenje koristimo u nekoliko opštih ciljeva kao što su:

• Da dozvolite našim sajtovima da pravilno funkcionišu.

• Da shvatimo kako funkcionišu naši sajtovi i da primenimo bilo koja poboljšanja u performansama i našim uslugama.

• Da biste poboljšali svoje iskustvo na našim sajtovima i obezbedili funkcionalnost koja, na primer, znači da ne morate ponovo unositi svoje podatke svaki put kada se uključite na našim sajtovima ili da zabeležite koje kupovine ste napravili na našim sajtovima.

• Da sakupimo relevantne podatke koji nam pomažu u pružanju marketinga i reklamnog sadržaja relevantnog za vaše interese.

Možda ćemo ponekad sarađivati sa trećim stranama koje mogu koristiti različite tehnologije praćenja kako bi pružile određene usluge na našim sajtovima, uključujući ciljani online marketing ili relevantne poruke na određenim delovima sajta. Ove službe trećih strana koriste kolačiće za anonimno prikupljanje podataka i omogućavaju im da prepoznaju vaš računar ili mobilni uređaj svaki put kada posetite bilo koji od naših sajtova. Ovi kolačići ne prikupljaju nikakve lične podatke. Anonimni podaci koje prikupljaju su odvojeni od ličnih podataka o vama kao korisnika.


Vaše opcije kada su kolačići, web beacons i slične tehnologije


Možete promeniti postavke svog web pregledača kako biste održavali vaše preferencije kolačića. Koristite ove linkove da biste saznali više informacija o postavkama kolačića za ove zajedničke pregledače:

• Internet Explorer

• Firefox

• Chrome

• Safari

Takođe, možete u bilo kom trenutku odustati od reklamnih kolačića trećih strana posetom ove stranice.

Imajte na umu da ako onemogućite kolačiće, web beacons i slične tehnologije, možda će biti nekih funkcionalnosti koje neće raditi ili ne funkcionišu ispravno na našim sajtovima. Ako imate bilo kakvih pitanja o našim postupcima zaštite privatnosti, molimo kontaktirajte našeg šampiona privatnosti u pismenoj formi na adresi Trg Mladenaca 5, 21000, Novi Sad ili na office@finad.pro.

Nenad Orozović PR Poslovno savetovanje FINADPRO Novi Sad, Trg Mladenaca 5, 21000 Novi Sad, MB:64206800, u daljem tekstu "Preduzetnik", nastoji da poštuje važeće zakone i propise koji se odnose na zaštitu podataka o ličnosti u zemljama u kojima posluje. Ovaj Pravilnik reguliše osnovne principe kojima Preduzetnik obrađuje lične podatke kupaca, dobavljača, poslovnih partnera i drugih pojedinaca, i ukazuje na odgovornosti svojih poslovnih odjeljenja i zaposlenih pri obradi ličnih podataka.


1. Referentni dokumenti


● EU GDPR 2016/679 (Uredba (EU) 2016/679 Evropskog parlamenta i Veća od 27. aprila 2016. o zaštiti fizičkih lica u pogledu obrade ličnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka, i ukidanje Direktive 95/46 / EZ)

● Zakon o zaštiti ličnih podataka ("Službeni glasnik Republike Srbije" 87/2018)


2. Definicije


Sledeće definicije pojmova su korišćeni u ovom dokumentu:

Lični podaci: Sve informacije odnosno svaki podatak koji se odnosi na fizičko lice koje se može identifikovati ili čiji identitet može biti određen ili odrediv, neposredno ili posredno posebno u vezi sa identifikacijom kao što su ime, identifikacioni broj, podaci o lokaciji, identifikator u elektronskim komunikacionim mrežama ili jednog ili više faktora specifičnih za fizički, fiziološki, genetski, mentalni, ekonomski, kulturni ili društveni identitet te fizičke osobe.

Osetljivi lični podaci: lični podaci koji su po svojoj prirodi posebno osetljivi u odnosu na osnovna prava i slobode zaslužuju posebnu zaštitu, jer kontekst njihove obrade može stvarati značajne rizike za osnovna prava i slobode. Ovi lični podaci uključuju lične podatke koji otkrivaju rasno ili etničko poreklo, politička mišljenja, verska ili filozofska uverenja ili članstvo u sindikatu, genetske podatke, biometrijske podatke u svrhu jedinstvenog identifikovanja fizičkog lica, podatke o zdravlju ili podatke o polu fizičke osobe život ili seksualnu orijentaciju.

Rukovalac: fizičko ili pravno lice, javni autoritet, agencija ili bilo koje drugo telo, koje sam ili zajedno s drugima, određuje namene i sredstva obrade ličnih podataka.

Obrađivač: fizičko ili pravno lice, organ vlasti koje obrađuje lične podatke u ime rukovaoca podataka.

Primalac je fizičko ili pravno lice, odnosno organ vlasti kome su podaci o ličnosti otkriveni, bez obzira da li se radi o trećoj strani ili ne, osim ako se radi o organima vlasti koji u skladu sa zakonom primaju podatke o ličnosti u okviru istraživanja određenog slučaja i obrađuju ove podatke u skladu sa pravilima o zaštiti podataka o ličnosti koja se odnose na svrhu obrade;

Obrada: Operacija ili niz operacija koje se obavljaju na ličnim podacima ili na skupovima ličnih podataka, bez obzira da li su automatizovana sredstva ili ne, kao što su sakupljanje, snimanje, organizovanje, strukturiranje, čuvanje, adaptacija ili izmena, pronalaženje, konsultacija, objavljivanje putem prenosa, diseminacije ili drugačije dostupnosti, usklađivanja ili kombinovanja, ograničavanja, brisanja ili uništavanja podataka.

Prekogranična obrada ličnih podataka: Obrada ličnih podataka koji se odvijaju u kontekstu aktivnosti ustanova u više država članica rukovalaca ili prerađivača u Evropskoj uniji gde je rukovalac ili obrađivač osnovan u više članica Država; ili obradu ličnih podataka koji se odvijaju u kontekstu aktivnosti jedne ustanove rukovalaca ili obrađivača u Uniji, ali koji značajno utiču ili će verovatno znatno uticati na subjekte podataka u više država članica. Nadzorno telo: Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Republike Srbije.


3. Osnovna načela vezana za obradu ličnih podataka


3.1 Zakonitost, pravednost i transparentnost

Lični podaci moraju se procesno obrađivati zakonito, pošteno i na transparentan način u odnosu na subjekat podataka.

3.2 Ograničenje svrhe

Lični podaci moraju se prikupljati u svrhe koje su konkretno određene, izričite, opravdane i zakonite i dalje se ne mogu obrađivati na način koji nije u skladu sa tim svrhama a.

3.3 Minimizacija podataka

Lični podaci moraju biti adekvatni, relevantni i ograničeni na ono što je neophodno u odnosu na svrhu za koju se obrađuju.

3.4 Tačnost

Lični podaci moraju biti tačni i, po potrebi, ažurirani; moraju se preduzeti razumni koraci kako bi se osiguralo da se lični podaci koji su netačni, imajući u vidu svrhe za koje se obrađuju, brišu ili ispravljaju na vreme.

3.5 Ograničenje perioda čuvanja

Lični podaci se moraju držati duže nego što je potrebno za svrhe za koje se obrađuju.

3.6 Integritet i poverljivost

Uzimajući u obzir stanje tehnologije i druge raspoložive mere sigurnosti, Preduzetnik koristiti odgovarajuće tehničke ili organizacione mere za obradu ličnih podataka na način koji osigurava odgovarajuću sigurnost ličnih podataka, uključujući zaštitu od slučajnog ili nezakonitog uništenja, gubitka, izmene, neovlašćenog pristupa ili otkrivanja.


4. Prikupljanje


Preduzetnik mora nastojati da prikupi najmanje moguće količine ličnih podataka. Ako se lični podaci prikupe od treće strane, Preduzetnik mora osigurati da se lični podaci prikupe zakonito.

4.1. Upotreba, zadržavanje i odlaganje

Svrhe, metode, ograničenje skladištenja i period zadržavanja ličnih podataka moraju biti u skladu sa informacijama sadržanim u Obaveštenju o privatnosti. Preduzetnik mora da održava tačnost, integritet, poverljivost i relevantnost ličnih podataka na osnovu svrhe obrade. Moraju se koristiti adekvatni sigurnosni mehanizmi namenjeni zaštiti ličnih podataka kako bi se sprečilo da lični podaci budu ukradeni, zloupotrebljeni. Preduzetnik je odgovoran za ispunjavanje uslova navedenih u ovom odeljku.

4.2. Otkrivanje trećim stranama

Kad god Preduzetnik koristi treću stranu ili poslovnog partnera za obradu ličnih podataka u njegovo ime, on mora osigurati da će ovaj obrađivač pružiti mere sigurnosti za zaštitu ličnih podataka koji odgovaraju prikladnim rizicima.

Preduzetnik mora ugovorno zahtevati od dobavljača ili poslovnog partnera da obezbedi isti nivo zaštite podataka. Dobavljač ili poslovni partner mora samo obrađivati lične podatke za izvršavanje svojih ugovornih obaveza prema Preduzetniku ili po uputstvima Preduzetnika, a ne za druge svrhe. Kada Preduzetnik obrađuje lične podatke zajedno sa nezavisnom trećom stranom,

Preduzetnik mora eksplicitno navesti svoje odgovornosti i treću stranu u relevantnom ugovoru ili bilo kom drugom pravno obavezujućem dokumentu.

4.3. Prekogranični prenos ličnih podataka

Pre prebacivanja ličnih podataka van Evropskog ekonomskog područja (EGP) moraju se koristiti adekvatne zaštitne mere, uključujući potpisivanje Sporazuma o prenosu podataka, kako to zahteva Evropska unija, a ako je potrebno, mora se dobiti ovlašćenje od nadležnog organa za zaštitu podataka.

4.4. Prava pristupa od strane fizičkog lica na koga se podaci odnose

Direkor je odgovoran da omogući fizičkim licima pravo da pristupe svojim ličnim podacima i mora im dozvoliti da ažuriraju, ispravljaju, brišu ili prenose svoje lične podatke koji se o njima prikupljaju. Mehanizam pristupa će biti detaljnije opisan u postupku zahteva za pristup informacijama o ličnosti fizičkog lica.

4.5. Prenosivost podataka

Fizička lica imaju pravo da na zahtev dobiju kopiju podataka koje se o njemu prikupljaju u strukturiranom formatu i da ih prenese drugom rukovaocu, besplatno. Preduzetnik je odgovoran da osigura da se takvi zahtevi obrađuju u roku od mesec dana, nisu preterani i ne utiču na prava na lične podatke drugih pojedinaca.

4.6. Pravo na zaborav

Na zahtev, fizičko lice na kogaa se podaci odnose ima pravo da traži i dobije brisanje svojih ličnih podataka. Kada Preduzetnik deluje kao rukovalac, moraju se preduzeti neophodne radnje (uključujući tehničke mere) kako bi obavestio treću stranu koja koristi ili obrađuje te podatke da bi se uskladio sa zahtevom.


5.1 Obaveštenja o podacima o ličnosti


U vreme sakupljanja ili pre prikupljanja ličnih podataka za bilo koju vrstu aktivnosti obrade, uključujući, ali ne ograničavajući se na prodaju proizvoda, usluga ili marketinških aktivnosti, Preduzetnik je odgovoran da pravilno informiše subjekte podataka o sledećim: vrstama ličnih podataka prikupljene, svrhe obrade, metode obrade, prava subjekta podataka u vezi sa njihovim ličnim podacima, period zadržavanja, eventualni prenos internacionalnih podataka, ukoliko se podaci dele sa trećim licima i mere sigurnosti preduzetnika radi zaštite ličnih podataka. Ove informacije se pružaju putem obaveštenja o privatnosti.

Kada se lični podaci dele sa trećim licem, mora se osigurati da su fizička lica o tome obaveštena putem obaveštenja o privatnosti.

Kada se lični podaci prenose na treću zemlju u skladu sa politikom prekograničnog prenosa podataka, Obaveštenje o privatnosti treba da jasno navede gde i kako se lični podaci prenose.

Kada se prikupljaju osetljivi lični podaci, preduzetnik mora osigurati da Obaveštenje o privatnosti izričito navodi svrhu za prikupljanje osetljivih ličnih podataka.

5.2. Dobijanje saglasnosti

Kad god se obrada ličnih podataka zasniva na saglasnosti subjekta podataka ili na osnovu drugih zakonskih osnova, Preduzetnik je odgovoran za vođenje evidencije o takvoj saglasnosti. Preduzetnik je odgovoran za pružanje podataka licima na koja se podaci odnose za pružanje saglasnosti i mora obavestiti i osigurati da njihova saglasnost (kad god se saglasnost koristi kao zakoniti osnov za obradu) može biti povučena u bilo koje vreme.

Kada zahtevaju ispravljanje, izmenu ili uništenje zapisa ličnih podataka, preduzetnik mora osigurati da se ovi zahtevi postupaju u razumnom roku

Lični podaci se mogu obrađivati samo u svrhu za koju su prvobitno prikupljeni. U slučaju da Preduzetnik želi da obrađuje prikupljene lične podatke za drugu svrhu, on mora tražiti saglasnost lic n koja se podaci odnose u jasnom i konciznom pisanju. Svaki takav zahtev treba da sadrži prvobitnu svrhu za koju su prikupljeni podaci, kao i novu ili dodatnu svrhu. Zahtev mora sadržati i razlog za promenu svrhe.


6. Organizacija i odgovornosti


Preduzetnik je odgovoran za:

• Obezbeđivanje svih sistema, usluga i opreme koji se koriste za čuvanje podataka ispunjavaju prihvatljivihe sigurnosnih standarda

• Odobravanje bilo kakvih izjava o zaštiti podataka vezanih za komunikacije kao što su e-mail i pisma.

• Rešavanje bilo kakvih upita za zaštitu podataka od novinara ili medija kao što su novine.


7. Odgovor na incidente povrede ličnih podataka


Kada Preduzetnik sazna za sumnjivu ili stvarnu kršenje ličnih podataka, on mora izvršiti internu istragu i blagovremeno preduzeti odgovarajuće mere ispravke, u skladu sa Zakonom o zaštiti linik podataka. Kada postoji rizik za prava i slobode fizičkog lica, Preduzetnik mora obavestiti nadzorni organ za zaštitu podataka bez nepotrebnog odlaganja i, ako je moguće, u roku od 72 sata.


8. Prelazene i završne odredbe


Ovaj pravilnik je donet dana 21.09.2019. godine i stupa na snagu 8 dana od dana donošenja.


Obrazac za davanje saglasnosti za obradu

Obrazac za povlačenje saglasnosti za obradu

1. What we need


Our Personal Data Protection Policy governs the use and storage of your data. You can see our Personal Data Protection Policy at http://finad.pro/privacynotice

Nenad Orozović PR Poslovno savetovanje FINADPRO Novi Sad, hereinafter referred to as "Entrepreneur", is a Controller of the personal data you (data subject) provide us. We collect the following types of personal data from you:

• name, email addresses, phone number


2. Why we need it


Entrepreneur collects and processes personal data in accordance with the provisions of the Personal Data Protection Act and other regulations in force in the Republic of Serbia and the European Union.

Your personal data are processed only on the basis of your approval and your free and express consent to process your personal data for the purposes of marketing. Your consent for the collection and processing of your personal data for a given purpose shall be requested when completing the appropriate form published on the websites of services we provide.

Your personal data shall be used in order to provide marketing services, communication between Entrepreneur and you, and to inform you about the existing and new content, materials, functionalities, services and other offers that may interest you, and in order to improve the quality of the services we provide.


3. What we do with it


All collected data are electronically stored, and appropriate measures and procedures are applied in order to prevent unauthorized access, maintain the level of personal data protection and use the data collected online in a correct manner.

Your personal data is processed in Novi Sad Trg Mladenaca 5, Repulic of Serbia, and web mail and storage of your data takes place on servers run by SendinBlue, a simplified joint stock company with a share capital of 137,531 Euros, registered with the Paris Trade and Companies Register under number 498 019 298 and whose registered office is located at 55 rue d’Amsterdam, 75008 Paris, France.

No third party providers have access to your data, unless specifically required by law.


4. How long we keep it


Under Serbian law, we are required to keep your documents according to the Data Retention Policy. After this period, your personal data will be irreversibly destroyed. Any personal data held by us for marketing and service update notifications will be kept by us until such time that you notify us that you no longer wish to receive this information. Please see our Data Retention Policy for more information on our personal data retention schedule.


5. What are your rights?


Should you believe that any personal data we hold on you is incorrect or incomplete, you have the ability to request to see this information, rectify it or have it deleted. Please contact us through Data Subject Access Request Form.

In the event that you wish to complain about how we have handled your personal data, please contact Entrepreneur at gdpr@finad.pro or in writing at Trg Mladenaca 5, 21000 Novi Sad, Republic of Serbia. Entrepreneur will then look into your complaint and work with you to resolve the matter.

If you still feel that your personal data has not been handled appropriately according to the law, you can contact Data Protection Authority in Republic of Serbia and file a complaint with them.

Consent Form

Consent Withdrawal

Access Request Form

Untitled Document